Herdenking Februaristaking 1941

gedicht: 25 februari 1941 – Dag van Amsterdam

(vermoedelijk van Sem Davids)

Wat men uit dezen bitt’ren tijd______________________________________________ Aan uur en dag vergeten mag______________________________________________ Nooit deze onvolprezen dag.______________________________________________ Toen ‘t volk, dreiging en dood ten spijt,_______________________________________ Terwille der gerechtigheid,________________________________________________ Opstond voor ‘t volk dat onderlag.___________________________________________

Vele organisaties roepen op tot deelname aan de Herdenking van de Februaristaking, jaarlijks georganiseerd door het Comité Herdenking Februaristaking 1941. Hierna volgen passages uit de oproep van AbvaKabo FNV van januari 2014.

140161.HD140221.GSS001.P_R.WEB.HerdenkFebrStaking1941.AbvaKaboFNV.IMG_0003Op dinsdag 25 februari 2014 wordt bij de Dokwerker in Amsterdam herdacht dat
73 jaar geleden de, toen illegale, CPN (Communistische Partij van Nederland) de
bevolking opriep in verzet te komen tegen de Jodenvervolgingen. In de tweedaagse
staking die daarna volgde, op 25 en 26 februari 1941, speelde het overheidspersoneel een zeer belangrijke rol. Traditiegetrouw organiseert het Amsterdamse Abvakabo FNV-comité, voorafgaand aan het defilé, vanaf 14.30 uur een eigen bijeenkomst in de Boekmanzaal van de Stopera, Waterlooplein 28 in Amsterdam.

  • Welkom en opening door Guus Duppen (voorzitter comité)
  • Bijdrage door Mariëtte Patijn, lid Dagelijks Bestuur FNV in Beweging
  • Cultureel intermezzo door jonge theatermakers van ‘Barbaren & Co’
  • Bijdrage door Sadet Karabulut – lid Tweede Kamer SP (Socialistische Partij)
  • Sluiting bijeenkomst door Guus Duppen
  • Kranslegging door Max van den Berg, medeoprichter Verzetsmuseum, bij de herdenkingsplaquette van Abvakabo FNV in de binnenstraat (Putsgang) van de Stopera
  • vanaf 17.00 uur defilé langs De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein

de Februaristaking – toen

Begin 1941 werd de Duitse pressie op het hele politieke en economische leven steeds brutaler. Er tekende zich een verscherpt anti-semitisme af. Anti-joodse maatregelen werden steeds grimmiger. In het weekend van 22 en 23 februari trapten SD-ers en WA-ers in de jodenbuurt de deuren van huizen in. Er werden bloedhonden op joodse mensen losgelaten. Jonge Joodse mannen werden naar het Jonas Daniël Meijerplein geranseld en 427 van hen, in de leeftijd van 18 tot 35 jaar, werden als gijzelaars meegenomen. Zij werden naar Buchenwald en Mauthausen gedeporteerd, waar ze binnen een jaar aan mishandeling en ontberingen stierven.

De toen illegale CPN (Communistische Partij van Nederland) riep de bevolking op in verzet te komen tegen de Jodenvervolgingen. In de tweedaagse staking die daarna volgde, op 25 en 26 februari 1941, speelde het overheidspersoneel een zeer belangrijke rol.

De staking werd begonnen door gewone tramconducteurs, stratenmakers en vuilnismannen. Hun voorbeeld werd in die 2 dagen gevolgd door meer dan 300.000 mensen. Ambtenaren, arbeiders, winkeliers, studenten en scholieren in Amsterdam, Utrecht, de Zaanstreek, het Gooi en Kennemerland kwamen in verzet tegen de vervolging van onze Joodse landgenoten. Zij streden, met gevaar voor eigen leven, tegen onderdrukking, fascisme en rassenwaan. Als represaille zijn ettelijke werknemers van het overheidspersoneel gestraft en sommigen zijn zelfs geëxecuteerd.

de herdenking – nu

140161.HD140221.GSS001.P_R.WEB.DeDokwerker.IMG_0002

‘De Dokwerker’
van Mari Andriessen

De Februaristaking staat symbool voor de strijd tegen fascisme, rassenwaan en onderdrukking en vóór solidariteit, saamhorigheid, tolerantie en gelijk-waardigheid. Door hier bij stil te staan, herdenken we de stakers van toen. Tegelijkertijd geven wij aan dat de waarden waar de stakers voor stonden van groot belang blijven, ook in deze tijd. Nu door de financiële crisis behoorlijk wat mensen getroffen worden door werkloosheid, is er weer een tweedeling ontstaan en worden mensen weer tegen elkaar uitgespeeld.

Met dit in gedachten roept het Amsterdamse Abvakabo FNV-comité “Herdenk de Februaristaking” u op om aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst, voorafgaand aan het defilé langs de Dokwerker. Kom naar de herdenking en laat zien dat u niet onverschillig staat ten opzichte van uw medeburgers en de waarden van een democratische samenleving.

 

v01.00 © Geert Sterringa Stichting 2014